Nye kyllinger til Fihaonana

Det er i dag mulig og få tak i kyllinger av verperaser eller slaktekyllinger på Madagaskar. Flere firmaer har startet opp med dette de senere år. Noen av disse har kontrakt med oppdrettere av slaktekyllinger, og kan også levere kraftfor til produksjonen. Oppgjøret kommer når kyllingene slaktes etter 32 dager. Hoteller og restauranter er avtakere av slaktekyllingene. På Fihaonana har de hatt slaktekyllinger som de selger like før påske, da er det god pris og folk vil gjerne ha dette til påskehøgtiden. Folk sier det er bedre smak av kjøttet til den gassiske rasen, så det er faktisk noen som også driver med oppdrett av slaktekyllinger av den tradisjonelle rasen.

Gode verpehøner

Like før påske i år hentet skolen kyllinger i Antananarivo fra et firma som importerte daggamle kyllinger fra Frankrike med fly. Disse måtte hentes og fraktes til Fihaonana, en 67 mil lang reise. Ved tidligere transporter har dette gått greitt, men denne gang var det stor dødeliget på de 1050 kyllingene de første dagene. Skolen har kontaktet leverandøren, om det kunne være noe de hadde med seg fra Frankrike. Men det er lang transport for daggamle kyllinger, først fra Frankrike til Madagaskar, og så en reise til østkysten. Kyllingene for eggproduksjon er hybrider, dvs. de er foredlet fram som gode verpedyr, men de er sterile. Skal en ha produksjon av verpedyr for salg av egg til ruging, må en ta andre raser som er tilpasset for dette. Fihaonana leverer egg til byene Manakara og Farafangana, og har hatt god inntekt av dette de senere årene. Kraftforet produserer de selv.

SAM_0592

Bildet: Gode verpehøner gir bra inntekt i gårdsbruket

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *