Gode lærebøker på Madagaskar

Mangel på lærebøker for elevene i landbruksfag og miljøkunnskap har vært et problem i undervisningen ved Tombontsoa og Fihaonana. Noen norske misjonærer har skrevet hefter eller bøker i enkelte fagfelt den tiden de var på Tombontsoa jordbruksskole, slik som Sverre Utne, Arne Dragsund, Jakob Vea og Thor Ringsbu. I de senere år har Thor Ringsbu vært koordinator for et lærebokprosjekt for skolene og de ansatte i veilednings- og bygdeutviklingsprosjekter i Den gassisk lutherske kirke, innen landbruk, økonomi, miljø, jord- og naturvern, helse, kosthold.

Mange års erfaring fra Madagaskar

Klarfrid og Thor Ringsbu var misjonærer i 14 år på Madagaskar, blant annet 5 ½ år på Tombontsoa og 3 år i veiledningsprosjektet FaFaFi. De siste 1 ½ årene arbeidet Thor med bokprosjektet. Han hadde i starten med seg en bokkomite, og flere gassiske fagfolk har vært med og skrevet noen av bøkene og gjennomgått stoffet. I tiden 2012 til 2017 har han vært ute i kortere perioder i dette bokarbeidet.

Ny serie ”Grønt liv” med 7 bøker så langt

I alt er det nå kommet ut 7 bøker som i dag brukes i skolene og i de andre landbruksprosjektene i kirken. Den siste boka ble utgitt i desember 2017. Disse bøkene er kommet ut:

1. Dyrking av maniok (Voly mangahazo). Skrevet av Rakotonoely Desire, Razafoimahatratra Rajorosaona, Randriamampianina Noelson, Raharilalao Maholitiana Lovasoa.

2. Organisk landbruk (Famokarana ara-pomba organika). Oversatt til gassisk av Rakotondrazafy Zanoarisoa Lalaina og Anne Fløgstad Smeland.

3. Foring av husdyr (Ny sakafon’ny biby fiompy). Skrevet av Arne Dragsund.

4. Kosthold på landsbygda (Ny sakafon’ny tantsaha). Skrevet av Ramiharimanana Felicite, tidligere rektor på Fihaonana.

5. Økonomi for bønder (Ekonomia ho an’ny tantsaha). Skrevet av Thor Ringsbu.

6. Temming og opplæring av trekkokser (Ny famolahana omby miasa). Skrevet av Kjell Dale.

7. Bærekraftig landbruk (Fambolena mitsinjo lavitra). Oversatt til gassisk av Andriamendrihaja R. Edouard og Thor Ringsbu. Medforfattere: Thor Ringsbu, Rakotonoely Desire og Raharilalao M. Lovasoa.

Utgivelsen av bøkene

Bøkene er trykket på kirkens trykkeri i Antananarivo. Norad ga støtte til utgivelsen av bøkene i 2010 og 2011. Senere har private gaver gjort det mulig å fortsette å trykke bøkene. Høsten 2017 fikk en igjen god støtte fra NMS. Mangelfull finansiering har nok gått litt ut over standarden på bøkene og opplagstallene. Men bøkene er et viktig bidrag til å spre god kunnskap til elevene på skolene og til de som arbeider i de andre prosjektene.

 

En bukett lærebøker til bruk på jordbruksskolene og andre prosjekter.

Foto: Thor Ringsbu.

 

Thor Ringsbu med den siste boka i serien “Grønt liv”.

Foto: Klarfrid Ringsbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *