Norsk firma etablert på Madagaskar

Firmaet Polybo AS i Sandnes etablerte 7. juli 2015 et aksjeselskap på Madagaskar under navnet PolyConCrete Madagascar (PCCM). Onsdag 7. oktober 2015 ble fabrikken i leide lokaler på Tombontsoa jordbruksskole, offisielt åpnet. Samme dag mottok PCCM papirer fra den gassiske stat på at firmaet er godkjent som et gassisk aksjeselskap. Firmaet skal produsere blokker for husbygging, der 80 % av innholdet er brukt isopor og 20 % er sement.

Miljøgevinst for landet

Brukt isopor samles nå inn i Antsirabe og andre steder. Dette knuses til små kuler som blandes i en stor blandemaskin sammen med sement og noe vann. Deretter blir blandingen pumpet opp i former på 60x30x20 cm. Disse blokkene konkurrerer godt på pris sammenlignet med vanlige sementblokker og  brent murstein. Og i tillegg er det fint å kunne resirkulere all isoporen som ellers ville bli brent.

Stor interesse for produktet

Fabrikken er i leide lokaler i mølla på jordbruksskolen Tombontsoa. I nærheten skal det også bygges et klasserom og et bolighus som demonstrasjonsbygg. Det er stor interesse for blokkene fra bygningsindustrien og folk flest. Myndighetene ser også dette tiltaket som viktig med tanke på å bruke et produkt som ellers ville forurense miljøet. Solofonomenjanahary Mignon Jaofera er direktør for prosjektet som foreløpig har 5 ansatte i administrasjon og produksjon i fabrikken. Prosjektkontoret ligger sentralt i Antsirabe.

001

F.v. Direktør Solofonomenjanahary Mignon Jaofera og adm.leder Rakotoarivelo
Lala Rojovola

081

Innsamlet isopor. F.v. Per Steinar Lothe, Øivind Eftestøl,
Solofonomenjanahary, Arne Dragsund, Rasoanaivo og Kjell Inge Sæland

117

Per Steinar Lothe, Øivind Eftestøl og Kjell Inge Sæland studerer den nye blandemaskinen

214

Øivind Eftestøl med den nye bygningsblokka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *